Adakah perjanjian baru ini menjejaskan rakyat Malaysia? – Bahagian 2

0
1141

Seperti yang disebutkan dalam pos kami sebelum ini, wakil-wakil dari Kumpulan Rajawali yang dimiliki ahli pergniagaan Indonesia, Peter Sondakh, telah menghadiri mesyuarat yang berlangsung di sebuah hotel bertaraf 5 bintang di Kuala Lumpur. Nama Peter Sondakh tidak asing kepada rakyat Malaysia. Beliau telah menjadi pelabur di Malaysia sejak 2004 apabila menjual 23% sahamnya dalam PT Excelcomindo Pratama ke Telekom dengan harga USD314 juta. Beliau kemudian melabur di Langkawi melalui pembangunan Sheraton Hotel (sekarang Westin), St Regis Hotel dan Pusat Konvensyen Antarabangsa Langkawi.

 

Beliau sekali lagi menjadi tumpuan di Malaysia apabila syarikatnya, Eagle High Plantations dijual kepada anak syarikat Felda pada harga yang terlalu tinggi pada akhir tahun 2016. Perjanjian itu sebahagiannya telah dibiayai oleh kerajaan Malaysia, yang menimbulkan persoalan – adalah wang rakyat Malaysia dibazirkan? Ramai yang berfikir begitu memandangkan prestasi kewangan Eagle High yang merosot.

 

Wang Felda yang digunakan untuk pembelian Eagle High juga datang dengan mengorbankan peneroka Felda. Kerana pelaburan yang tinggi ini, para peneroka hilang dari segi pulangan dan faedah mereka.

 

Dengan perjanjian baru ini, kemasukan warga asing menimbulkan persoalan sama ada ia akan merugikan atau memberi manfaat kepada rakyat Malaysia. Memandangkan perjanjian masa lalu di Malaysia, kami tahu pasukan Peter Sondakh sentiasa mendapat hujung tongkat yang lebih baik.

 

Walau bagaimanapun, kerana permata negara dipertaruhkan, kami tidak boleh membenarkan Peter Sondakh dan Martua Sitorus mengambil kesempatan rakyat Malaysia.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here